Kaleiçi'nde ambalaj atıklarında yeni dönem
01 Şubat 2022
Muratpaşa Belediyesi, Antalya'nın tarihi kent merkezi Kaleiçi'nde bulunan işletmelerden ambalaj atıklarının toplanmasında yeni bir dönem başlattı.

Otelleri, pansiyonları, restoranları, kafeleri, eğlence mekanları ve sakinleriyle Antalya'nın yaşayan antik kenti Kaleiçi'nde, Muratpaşa Belediyesi cam, kağıt, plastik ve metalden oluşan nitelikli atıklarının toplanmasında yeni bir çalışmayı hayata geçirdi.

Yeni dönemde, ayrıştırılan ambalaj atıkları işletmelerden tek tek toplanıyor, işyerinde ambalaj atığı biriktirme imkanı olmayan esnaf ise beş noktada yer alan atık toplama otomatlarını kullanıyor.

AMBALAJ ATIKLARI AYRI TOPLANIYOR

2021’in Ekim ayında hayata geçen uygulamada, işletmeler ambalaj atıklarını, yemek artıkları, sebze ve meyve kabukları, peçete, havlu kağıt gibi diğer evsel atıklardan ayrıştıracak ve ayrıştırılan atıklar Muratpaşa Belediyesi ekiplerince işyerlerinden tek tek toplanacak. Ekipler her gün 00.00–08.00 ve 13.30-15.30 saatleri arasında işletmeleri dolaşarak ambalaj atıklarını alacak. Ancak, belirlenen saat dışında ambalaj atıklarını atma gereği duyan ya da işletmesinde atıkları biriktirmek için yeri olmayanlar için atık otomatları devreye girecek.

DİJİTAL ANAHTARLA AÇILIYOR

İşletme alanının küçük olması nedeniyle atıklarını işletme içerisinde biriktiremeyen 113 işletmeye otomatların açılmasını sağlayan manyetik anahtarlar dağıtılırken; dijital anahtarlıklarla çalışan otomatlar, Kaleiçi'nde beş noktaya yerleştirildi. Otomatlar Barbaros Mahallesi Kandiller Sokak No:6, Kılıçarslan Mahallesi Ömer Efendi Sokak, Kılıçarslan Mahallesi Fırın Sokak, Kılınçarslan Mahallesi Hıdırlık Sokak va Barbaros Mahallesi Kandiller Sokak’ta bulunuyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞIYOR

Muratpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden Bersu Erdoğdu, otomatların enerjisini güneşten sağladığını belirterek, “İşletme yetkililerine verilen özel tasarlanmış anahtarlıklarla manyetik alana anahtarlık okutulacak. Hazne otomatik olarak açılacak ve ambalaj atıkları yerleştirildikten sonra yine el okuması ile hazne kapatılacak. Kutu dolduğunda tarafımıza uyarı mesajı gelecek. Ekiplerimiz uyarı mesajının gelmesiyle ambalaj atıklarını otomatlardan toplayacak” diyerek sistemin nasıl çalışacağını anlattı.