Muratpaşa, Gıda Politika Rehberi için Selanik’te
25 Mart 2024
Antalya Muratpaşa Belediyesi, Avrupa Birliği Ufuk 2020 projesi ‘Food Trails-Gıda Yolları’ öğrenme programı kapsamında Belçika’dan Roeselare Belediyesi’yle Yunanistan’ın Selanik kentine teknik gezi gerçekleştirdi.

Gıda politika sistemleri, sağlıklı beslenme, kentsel tarım, toplumsal katılım, sürdürülebilir gıda konularında bilgi paylaşımı ve atölye çalışmalarının yapıldığı 3 günlük teknik inceleme programına katılan Muratpaşa Belediyesi, aşevi çalışmaları, Sağlıklı Muratpaşa Hareketi, balkon bahçeciliği ve pandemi dönemi kentsel tarım uygulamaları hakkında sunum yaptı.

Programda, Uluslararası Helenik Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölüm Başkanı Stavros Kalogiannis, patolog ve obezite uzmanı Alexandros Mourouglakis, sağlıklı beslenme uzmanı Shaleen Meelu, Selanik Belediyesi Gıda Konseyi üyesi ve Selanik Aristotale Üniversitesi öğretim elemanı Maria Partalidou, Selanik Belediyesi Sosyal Politika Dairesi beslenme uzmanı Maria Tsiahta, yerel STK olan Mamagea Bilimsel Yardımcı ve Topluluk Koordinatörü Naya Tselepi, Slow Food sürdürülebilir gıda sistemleri uzmanı Francisca Feiteira, Slow Food Yunanistan ağı sorumlusu Alessandra Villa, Uluslararası Gıda Bankası ve kentsel gıda sistemi uzmanı Paula Capodistrias’dan oluşan uzman ekip deneyimlerini aktardı 

Muratpaşa Belediyesi adına projeyi yürütecek ekip, Selanik Belediyesi İdari İşler ve Operasyonel Planlama’dan sorumlu belediye başkan yardımcısı Ziogas Athanasios’a plaket takdim etti ve Selanik Belediyesi’ni Ekim ayında yapılacak olan 9. Kaleiçi Old Town Festivali’ne davet etti.  

MURATPAŞA’NIN GIDA POLİTİKA REHBERİ

Gıda Yolları projesi, Avrupa çapındaki şehirleri gıda sistemi dönüşümünün merkezine koymayı hedeflemektedir. Şehir eşleştirmeleri yoluyla; tarladan sofraya yolculuğu sürdürülebilir kılacak, toplulukları güçlendirecek, kaynakların sıfır atıkla kullanılmasını teşvik edecek, davranış değişikliğini destekleyecek, insanların sağlıklı ve güvenli beslenmesini sağlayacak ve yerel yönetimlerin kentsel gıda alanındaki politika gelişmelerini desteklemek için  pilot projeler  ağı oluşturmayı amaçlamaktadır.

Projenin kökleri, uluslararası bir belediye başkanları anlaşması olan Milano Kentsel Gıda Politikası Paktı'na (MUFPP) dayanıyor; 11 şehir, 3 üniversite ve 5 kuruluş dahil olmak üzere 19 Avrupalı ​​ortaktan oluşan bir konsorsiyumu bir araya getiriyor. Gıda Yolları, Pakt'ın taahhütlerini Avrupa'da daha dayanıklı, güvenli, adil ve çeşitli kentsel gıda sistemlerine yönelik somut ilerlemeye dönüştürüyor. 

Muratpaşa Belediyesi’nin kabul edildiği program İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Program sonunda ise ‘Muratpaşa Gıda Politika Rehberi’ hazırlanacaktır.