Çevre Etkinlikleri

ATÖLYE VE SUNUM:

Gezici Organik Tarım Okulu

Atölye Yürütücüsü: İbrahim Hakan Gün

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Doğa dostu tarım tekniklerini benimsetmek ve katma değeri yüksek ürünler elde etmelerini sağlamak amacıyla, çiftçilerin birebir ayağına giderek uygulamalı organik tarım desteği verme amacıyla yola çıkan tarım okuluna dönüştürülmüş bir karavan ile kırsal mahalle ve köy ziyaretlerini sürdürmektedir. Gezici Organik Tarım Okulu sahada doğa ve sürdürülebilir, izlenebilir tarım yöntemlerini, okul, üniversite, çitfçi örgütleri, tarım müdürlükleri ile irtibatlı, sahada proje bazlı TKDK yerel eylem grupları ile koordineli çalışan, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri yürüten bir oluşumdur. Aynı zamanda bir aile işletmesi olan Gezici Organik Tarım Okulu mikro aile işletmeciliğini önemsemekte ve desteklemektedir.

 

ATA TOHUM TAKAS DERNEĞİ

ATÖLYE:

Balkon Bahçeciliği

Atölye Yürütücüsü: Aygül Sancak

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Balkon bahçeciliği yapmanın yararı da, keyfi de, kendi yetiştirdiğiniz sebze meyvenin lezzeti de anlatmakla bitmez. Tecrübeyle sabit, toprağa elini veren kolunu kaptırır. Baharat yetiştireceğim diye pencere önü yetiştiriciliğine girişirsiniz, bir bakmışsınız balkondan domates, limon, biber topluyorsunuz. Tam da bu deneyimi yaşamak ve kendi balkonunuzda bahçenizi oluşturmak için etkinlikte buluşalım.

 

EKOLOJİK YAŞAM HAREKETİ DERNEĞİ

ATÖLYE:

Sirkencûbin

Atölye Yürütücüsü: Meziyet Avcı

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

Tıp alimi İbn-i Sina'nın favorisi, şifa deposu sirkencûbin şerbeti ile tanıştınız mı? Balla ve sirkeyle yapılan sirkencûbin şerbeti, susuzluk ve hazımsızlık giderici, bağışıklık güçlendirici özellikleriyle tekrar gündemde. Üstelik çocuklarımızın damak tadına da uygun.

………………….

 

MİM ATÖLYESİ:

Zehir Yüklü Bulutlar

Atölye Yürütücüsü: İlker Kılıçer (Pantomim Sanatçısı)

23-24 Kasım / Saat 11.00 ve 14.00

(*) Çocuk atölyesi

 

Mim sanatının etkileyici diliyle gerçekleştirilecek atölye iklim ve tüketim çılgınlığını odağına alır. İnsanlar birer makina dişlisidir. Her bir çocuk makinanın parçasıdır. Dumanlar oldukça yoğun bir şekilde doğaya yayılır. Ormanda yaşayan tüm canlıların bundan etkilendiğini ve yaşam kalitesini düştüğünü görürüz.

 

………………………………..

 

HEYKEL ATÖLYESİ

Kağıttan Heykeller, Kağıttan Hayaller

Atölye Yöneticisi: Nazan ve Hüseyin Köse

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Atılan kağıdın yeniden kullanımı mümkün. Bu atölyede kağıdın nasıl hamur haline geldiğini öğreneceğiz. Kağıt hamuru için hangi malzemeler gereklidir? Kağıt hamuru nasıl yapılır? Hangi kağıtlardan güzel hamur olur? Kağıt hamurunun kıvamı nasıl olmalıdır? Kağıttan hayaller nasıl kağıttan heykellere dönüşür?

ATÖLYE:

Plastik Şişelerin İleri Dönüşüm Yolculuğu

Geri Dön Bir Bak

Atölye Yöneticisi: Ayşecan Hizmet (Arty Akademi)

23 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Pet şişelerden bebekler, kalem kutuları, mantardan biblolar, plastik atıklardan lambalar ve aklınıza gelebilecek her türlü atık malzemeyi kullanıyor ve sanatsal olarak geri dönüştürüyoruz.

Artan plastik kirliliklerine karşı dikkat çekmek, farkındalıklarımızı pekiştirmek ve daha güzel ve yaşanılır bir dünya için sanatı kullanıyoruz.

Çocuklarımıza bu farkındalığı küçük yaşlarda öğretmemiz gerekiyor çünkü onlar bizim dünyamızı ve geleceğimizi şekillendirecekler.

 

 

BAĞIMSIZ SANAT HAREKETİ

 

SERGİ VE ATÖLYE:

Antalya’nın Havaları, Havasından Geçilmez Tavaları

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Yetişkin atölyesi

 

Mutfak tezgahından duvara uzanan malzemeler yolculuğunda ‘iklim krizinden kaynaklı gıda yoksunluğuna’ sanatın diliyle dikkat çekilecek.

Bağımsız Sanat Hareketi sanatçılarının gerçekleştireceği sergi ve atölye çalışmasında, mutfaklarımızda kullanılmayan tavalar ve tencereler, resim, rölyef, seramik, dijital art, mandala, ebru, dantel ve kanaviçe ile buluşuyor.  Sergide, Aygül Helvacı, Berna Evren, Canan Ar, Derya Bardakçı, Dilek Ayebe, Mariyam Yeziyeva, Mehmet Budak, Mina Golzar, Müge Cücü, Natavan Aliyeva, Nehir Göksel, Nilgün Dikbasan, Oksana Muraveva, Olga Mandrık, Öznur Gaydanoğlu, Reyhan Okan, Serpil Orul, Sevda Kesim ve Sevda Semizoğlu’nun çalışmaları bulunuyor.

Mutfak tezgahından duvara uzanan sanatsal yolculuğa kullanılmayan tavalarınızla birlikte, siz de katılabilirsiniz.

 

RESİM ATÖLYESİ:

Yeşil Bir Dünya İçin Resim Çiziyoruz

Atölye Yürütücüsü: Sevda Kesim

Ritim: Berna Tutkun

23-24 Kasım / Saat 11.00-15.00

(*) Çocuk atölyesi

 

Sevda Kesim yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede, Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV) çocuklarıyla birlikte ‘Yeşil Bir Dünya İçin Resim Çiziyoruz’.

Berna Tutkun’un ritimleriyle eşlik edeceği atölyede Azranur Burğaz, Çınar Bekar, Deniz Derin, Elif Utku, Elif Yüsra Altunbaş, Esila Ekinci, Gizem Selçuk, Görkem Özçelebi, Güneş Deniz Kalaycı, Hazal Turan, Hüseyin Çivitci, Masal, Mina Özcan, Öykü Belis Tekerek, Sadullah Hasan Özpolat, Setenay Bilge Özpolat ve Teoman Kantar yeşil bir dünya için resim çizecek.

 

RİTİM ATÖLYESİ:

Doğanın Ritmi

Atölye Yürütücüsü: Berna Tutkun

23-24 Kasım / Saat 11.00-16.00

(*) Yetişkin ve çocuk atölyesi

 

Ritim hayatın kendisidir. Doğada her şey ritim halindedir. Doğanın ritmini hissetmek ve eşlik etmek için Berna Tutkun’un ritm atölyesine davetlisiniz.  

 

ATIK MALZEME ATÖLYESİ:

Tasarla Dönüştür

Atölye Yürütücüsü: Reyhan Okan

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Ömrünü doldurmuş ve artık kullanılmayacak durumda olan evinizdeki ürünleri, ileri dönüşüm tekniğiyle yeniden hayata döndürebilirsiniz. 

Dar ve uzun reçel kavanozlarınızı kalemlik veya vazo olarak değerlendirebilir, kısa ve geniş kavanozlarınızı ise tokalık veya pamukluk olarak tasarlayabilir, dekoratif objeler yaratmak için atölyemize katılabilirsiniz.

 

MANDALA ATÖLYESİ:

Atık Malzemelerden Mandala

Atölye Yürütücüsü: Nurten Ağaçbiber

23-24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Çocuk ve yetişkin atölyesi

 

Atıklarla yapılacak mandala atölyesinde, fincan, çay bardağı, kupa gibi kullanmadığınız malzemeler yeniden kullanılır hale gelecek.

 

……………………………………….

 

 

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

TEKSTİL VE MODA TASARIMI BÖLÜMÜ

 

DÖNÜŞÜM ATÖLYESİ:

Yeniden Dönüşüm

Atölye Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Fatma Bayraktar

23 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Yetişkin atölyesi

 

Tekstil malzemeleri de iyileştirme ve geri dönüşüm ile birçok çevreci ve ekonomik kazanımlar sağlamaktadırlar. Zamanla, küresel çevrenin bozulması sorgulanmaya başlanmıştır. Buna yanıt olarak seri üretim değil, geri dönüşümlü malzemelere veya kullanılan giysileri değerlendirmeye odaklı üretim tarzı başlamıştır. Yapılan bu çalışma; kullanılmış ikinci el giysilerin yeniden tasarlanmasını amaçlamaktadır.

 

ATÖLYE:

Sıfır Atık Kırkyama

Atölye Yürütücüsü: Öğr. Gör. Mine Yıldıran

23 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Yetişkin atölyesi

 

Kesim atıklarından kırkyama giysi ve dekoratif obje yapımı.

 

ATÖLYE:

Doğal Boyama

Atölye Yürütücüsü: Doç. Menekşe Suzan Teker

23 Kasım / Saat 10.00-17.00 / Türkan Şoray Kültür Merkezi

(*) Yetişkin atölyesi

 

Doğal bitki boyaları ile kumaşların renklendirilmesi ve rezerve boyama yöntemleri ile yüzey tasarımlarının yaptırılması. Katılımcılar düz, beyaz, %100 pamuklu giysileriyle atölyeye katılabilir.

 

 

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
SERİK GÜLSÜN SÜLEYMAN SÜRAL MYO.

TASARIM BÖLÜMÜ, MODA TASARIMI PROGRAMI

 

SUNUM:

Greenwear Collection

Sunum: Öğr. Gör. Mine Aydoğan

Akdeniz Üniversitesi, Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu

Tasarım Bölümü Moda Tasarımı Programı Öğr. Gör.

24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Yetişkin atölyesi

 

Yeşil tüketim; çevreye tekstil atığı bırakmama üzerine düşünülen bir sistemdir. Yeşil tüketim davranışları; tüketicinin çevreye duyarlılık algısı nedeniyle sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir, yenilenebilir, çevreye zarar vermeyen, düşük enerji tüketimli ve düşük kirlilik gibi özelliklere sahip ürünlerinin satın alındığı eylemlerden oluşmaktadır. İklim değişiklikleri ve çevresel bozulmanın olumsuz etkileriyle mücadele etmek için bulunan çözümlerden birisi tüketicileri yeşil ürünler satın almaya yönlendirmektir.

Mine Aydoğan’ın, bu düşünceden yola çıkarak hazırladığı “Greenwear Collection”, tekstil ve moda tasarımında redesigne (yeniden tasarım) ve upcycle (ileri tasarım) prensipleri doğrultusunda, atık yeşil renk tekstil materyalleri kullanılarak farklı tekstil manipülasyon teknikleriyle, ikinci el giysi ürünlerinden ‘yeniden ve ileri tasarımlar’ şeklinde oluşturulmuştur.

 

ATÖLYE:

Moda Tasarımında Dönüştürülebilir Yeşil Manipülasyon Teknikleri

(Cacala, Tataki Zome, Eco Print, Avalon)

Atölye Yürütücüsü: Öğr. Gör. Mine Aydoğan

24 Kasım / Saat 10.00-17.00

(*) Yetişkin atölyesi

 

Hızlı moda akımının endişe verici sonuçları arasında yer alan ham maddede sadece ucuzluğun dikkate alınarak sentetik kumaş kullanımının bilinçsizce artması, mevcut yerel tedarikçilerin sunduğu hizmet seviyesine ve kaliteye bakılmaksızın daha ucuz ürün üretimi ve satışının yapılıyor olması günümüzün önemli sorunlarındandır.

Sürdürülebilir moda kapsamında gerçekten ihtiyaç hissedildiği durumda alışveriş yapılmalı, daha dayanıklı ve kaliteli giysiler tasarlanmalı, giysiler onarılarak ürün ömrü uzatılmalı, ikinci el giyim alışverişi desteklenmeli, kullanım ömrü sona erdiğinde giysiler ipliğe, kumaşa veya başka bir ürüne dönüştürülebilmeli, etik çalışma koşulları altında sürdürülebilir bir ağ kurulmalı ve bu ağ dijital kanallar üzerinden yayılmalıdır.

Sürdürülebilir moda/tekstil/giyim tedarik zinciri doğal kumaş üreticilerini, etik çalışma koşullarını sağlayan tedarikçi seçimini, tüm tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğin sağlanmasını, yeşil lojistik uygulamalarını, bilinçli tüketici tutumlarını, ürünlerin döngüde tutularak uzun süreli kullanılmasını ve ömrünü tamamlamış ürünlerin geri dönüştürülmesini önemle vurgulamaktadır.

Bu çıkarımlar doğrultusunda Akdeniz Üniversitesi, Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Moda Tasarımı Programı 2’inci sınıf öğrencileri, tekstil ve moda tasarımında dönüşüm ve değişim ekseninde yapılabilecek pek çok tekstil manipülasyon tekniğini “YEŞİL” renk üzerinden uygulamalı olarak gösterecek, tekstil ürünlerinin üretim ve kullanımdan sonra doğaya verdiği zararların azaltılması anlamında farkındalık yaratacak.