İklim Dostu İşler

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 6-7 Aralık’ta toplayacağı “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çevre çalıştayında, genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini Antalyalı genç girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için anlatacak.
Muratpaşa Belediyesi, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çalıştaylarının dördüncüsünü bu yıl “Antalya 2050 İklim Senaryoları” temasıyla 6-7 Aralık’ta Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Çalıştayın ikinci gününde düzenlenecek
“Gelecek İçin İklim Dostu İşler” oturumunda genç girişimci kadınlar, çevre ve iklim odaklı iş fikirlerinin büyük birer başarı hikayesine dönüşümünü paylaşacak.
Akdeniz Üniversitesi coğrafya bölümünden, akıllı kentler üzerine çalışan Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Şahin’in moderasyonunda gerçekleşecek oturumda, Biolive’den Duygu Yılmaz, Light Way’den Hümeyra Ergin, AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen, Nadide Kurak ve İlknur Bağlan’ın katılımıyla düzenlenecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MODERATÖR:
Dr. Öğretim Üyesi MEHMET TAHSİN ŞAHİN
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi
Coğrafya Bölümü

2004-2007 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde lisans eğitimini, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora derecesini ise Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden aldı. “Bilgi Yoğun İş Hizmetlerinin Yer Seçim Tercihleri ve İnovasyon Dinamikleri: Ankara Metropol Kenti Örneği” başlıklı doktora tezi ile ulusal ve uluslararası alanlarda en iyi doktora tezi ödüllerine layık görülmüştür. 2011 yılında Siirt Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başlayan Dr. Mehmet Tahsin Şahin şu anda Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olup TÜBİTAK, Ulusal Ajans, KOSGEB gibi kuruluşlarda Proje Değerlendirme Üyesi, bağımsız denetçi ve jüri üyelikleri görevlerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Antalya Muratpaşa Belediyesi İnovasyon Merkezi Akademik Danışmanlığı da yapmakta olan Şahin, Çevre Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Derneği yönetim kurulunda da yer almaktadır. Akademik hayatı boyunca 3 kitap, 5 kitap bölümü, 15 makale ve 50’den fazla ulusal ve uluslararası konferanslara araştırma projeleri ile katılmıştır.

DUYGU YILMAZ
Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojileri Kurucu Ortak, CEO

Dünyada her yıl yüzlerce canlının hayatını tehdit eden milyonlarca petrol bazlı plastik üretilmektedir. Bu plastiklerin yok olması yaklaşık 450 yıl sürüyor ve her 1 kg plastik, 6 kg karbon emisyonuna neden oluyor. Bu sorunların üstesinden gelmeyi ve biyo-plastik sektöründeki boşlukları doldurmayı hedefleyen Biolive, biyo bazlı plastiklerin üretim sürecini tasarlayan, geliştiren, zeytin çekirdeği kullanarak biyo bazlı granül üretip sağlayan bir biyoteknoloji kuruluşudur. Biyolojik olarak parçalanabilen, kanserojen ve toksik madde içermeyen Bio-Pura, sektöre ve özel uygulamalara ideal çözümler sunarak farklılaştırılmış hammadde alternatifleri sunmaktadır. Farklı içeriklerle hazırlanan Bio-Hype, Bio-Pype ve Bio-Lype ürünleri, petrol türevi plastiklerin kullanıldığı birçok endüstride kullanılabilmektedir.

HÜMEYRA IŞIK ERGİN
Light Way Kimya ve Enerji Teknolojileri Kurucusu

Light Way, sürdürülebilir enerjiye yönelik yenilikçi çözümler geliştiren bir teknoloji girişimidir. Doğal ışık, yapay ışık ve ısıyla 5 sn’de şarj olarak, elektriksiz aydınlatma sağlayan lüminesans pigmentler üretir. Bu pigmentler, savunma sanayi, inşaat, şehircilik, sağlık ve turizm gibi birçok alanda enerji tasarruflu çözümler sunar. Ürün portföyünde; zemin ve yüzey boyaları, elektriksiz gece lambaları, acil durum aydınlatmaları, yol çizgi boyası, acil durum kıyafetleri, kozmetik ürünler ve marin boyaları yer alır. Luciole, parlayan ojelerle, Magic Shiner ise enerji tasarruflu gece lambalarıyla dikkat çeker. Light Way, doğa dostu ve yüksek performanslı ürünlerle enerji verimliliğini artırmayı ve sürdürülebilir çözümler sağlamayı hedefler. Light Way, çevreci ve sürdürülebilir çözümleriyle endüstriyel uygulamalardan şehir aydınlatmalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunarak hızla büyüyen bir marka konumuna ulaşmıştır.

Light Way, sürdürülebilir enerji çözümlerinde çığır açan yenilikçi bir teknoloji girişimi olarak, 2016 yılında fikir aşamasıyla yola çıkmıştır. Doğal ışık, yapay ışık ve ısı ile hızla şarj olarak elektriksiz aydınlatma sağlayan lüminesans pigmentler geliştirmeyi amaçlayan bu fikir, 2018’de prototip üretimine dönüşerek gerçek potansiyelini göstermeye başlamıştır. 2019’da İstanbul Teknopark’taki Cube Incubation programına dahil olan Light Way, burada araştırma-geliştirme faaliyetlerine hız kazandırmış ve ürün geliştirme süreçlerini profesyonel bir temele oturtmuştur.2020 yılında, Light Way’in yenilikçi çözümleri uluslararası alanda da dikkat çekmiş ve şirket ISIF 2020 Uluslararası Buluş Fuarı’nda Altın Madalya ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, Light Way’in yenilikçi ve çevre dostu ürünlerinin tanınırlığını artırarak şirkete büyük bir motivasyon sağlamıştır.2023’te, şirketin en önemli ürünlerinden biri olan BioCube ışık seviyesini 500 lux’e çıkararak sektörde enerji tasarrufu ve güçlü performans açısından büyük bir başarıya ulaşmıştır. Bu ilerleme, Light Way’in sürekli inovasyon ve yüksek kalite standartlarına olan bağlılığını kanıtlar niteliktedir. 2024 yılı ise şirket için bir dönüm noktası olmuştur. Light Way güvenliği ve kaliteyi sağladığını kanıtlayarak Sağlık Bakanlığı onayını almıştır. Aynı yıl içinde, Ar-Ge çalışmaları hız kesmeden devam etmiş ve ticari faaliyetlerde daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla yenilikçi projeler üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Gelecek yenilenebilir enerji planları doğrultusunda Light Way, çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek çözümler geliştirme yolunda ilerlemektedir. Light Way, çevreye duyarlı yaklaşımı ve yüksek performanslı ürünleriyle yalnızca enerji verimliliği sağlamakla kalmayıp, endüstriyel uygulamalardan şehir aydınlatmalarına kadar geniş bir yelpazede çözüm sunmaktadır. Bugün, sürdürülebilir enerji alanında lider bir marka konumuna gelen Light Way, hızla büyüyen inovatif çalışmalarıyla dünya çapında dikkat çekmeye devam etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BÜŞRA ATKESEN
AKSU’s LAB’s Araştırma Grubu
Fire-Stopper Kurucusu

BC Arge Mühendislik Ltd. Şti., TÜBİTAK 1512 BİGG Yeşil Büyüme kapsamında destek almıştır. BC Arge Mühendislik şirketi uzman kadrosuyla malzeme bilimi, nanoteknoloji, sürdürülebilirlik gibi konularda ürün geliştirme ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Şirketin ilk ürünü olan Fire-Stopper, yerli maden atıkları kullanılarak yeşil yöntemle geliştirilen yeni nesil nano alev geciktiricilerdir. Fire-Stopper başta savunma sanayi ve kablo sektörü olmak üzere, plastik, tekstil, inşaat gibi sektörlere B2B satışı yapılan, endüstriyel simbiyoz yöntemiyle üretilen, sürdürülebilir bir üründür. Şirketin Fire-Stopper dışında Nano-Fer isimli nano gübre, Car-Cal isimli sürdürülebilirlik raporlaması yapan bir yapay zeka platformu da bulunmaktadır.

Büşra Atkesen, Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans eğitiminin ardından Akdeniz Üniversitesi Malzeme Mühendisliği bölümünde yükseklisans çalışmalarını tamamlamıştır. 2021 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Nanobilim ve Nanoteknoloji alanında ikinci lisans, 2023 yılında ise Akdeniz Üniversitesinde işletme yükseklisans ve 2024 yılında Makine Mühendisliği alanında doktora çalışmalarına başlamıştır. Ek olarak İTÜ’de Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanlığı eğitim ve sınavını başarıyla tamamlayarak uzmanlık belgesi almıştır. Çalışmaları dolayısıyla 2022 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde 9. GİV Girişimcilik Ödülleri Yılın Girişimcisi 1.’lik Ödülü almaya hak kazanmış, aynı yıl BC ArGe Mühendislik Ltd. Şti.’yi kurmuştur.