Dünya Su Günü ve Orman Haftası kapsamında Bahçeşehir Koleji Lara Kampüsü’nde ‘Su ve İklim Çalıştayı’ düzenlendi. Muratpaşa Belediyesi, Çevre Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Derneği (ÇETADER), Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi (ÇMO) işbirliğiyle düzenlenen çalıştayda film gösterimleri, müzik dinletileri, sunumlar, söyleşi ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Çalıştayda Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü ve ÇMO Antalya Şubesi yönetim kurulu üyesi Ceren Şahin, ‘Atık Yönetimi’ konulu sunumunda entegre atık yönetimi, iklim krizi ve suyun doğru ve verimli kullanımı arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Suyun sadece bir kaynak olmaktan öte, yaşamın merkezinde yer aldığını vurgulayan ÇETADER Genel Sekreteri Ebru Arslan Savaş, ‘Çevre Mentörlüğü ve Su OkuryazarlığI’ üzerine yaptığı sunumda suyun sürdürülebilir kullanımı ve korunmasının önemine dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi ve ÇETADER yönetim kurulu üyesi Dr. Tahsin Şahin ise, ‘Girişimcilik ve İnovasyon’ konulu sunumunda su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımıyla ilgili yenilikçi fikirlerin önemine vurgu yaparak, genç girişimcilerin bu alanda nasıl adımlar atabileceği konusunda ipuçları verdi. “Hayallerinize engel olmayın” diyen Şahin, Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi ve genç girişimci Mert Yakıştır’ı öğrencilerle tanıştırdı. Yakıştır, görme engellilerin pandemide sosyal mesafelerini koruması için ‘akıllı rozet’ uygulamasını geliştirdiğini anlatırken, yazılım alanındaki diğer çalışmalarını ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
SANAT ATÖLYELERİNDE SUYUN ÖNEMİ
Çalıştaya kısa film gösterimi, söyleşi ve duvar resmi atölye çalışması ile katılan Çoban Ressam Sinan Demir, “Çocukluğumdan beri yaylalarında ovalarında çobanlık yaptığım otlaklar azalıyor; su içtiğim, yüzmeyi öğrendiğim derelerin ve balık tutuğum gölerin izi bile silinmek üzere. Yitirdiklerimize ilişkin farkındalık yaratmak, başkalarıyla da paylaşmak istiyorum. Bu yüzden sizlerle birlikteyim” dedi. Ressam Demir öğrencilerle birlikte, kuruyan su kaynaklarına dikkat çeken bir duvar resmine imza attılar.
Bağımsız Sanat Hareketi’nin gönüllü sanatçıları Natavan Aliyeva, Olga Mandrik, Aynur Demir, Mina Golzar, İren Toprak Matar, Rana Golzar, Sevda Kesim, Reyhan Okan ve Oksana Muraveva ise taş boyama, atık ve tava atölyeleriyle çalıştaya katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği atölyelerin ardından Bahçeşehir Koleji Lara Kampüsü’nün ritm ve müzik topluluklarının dinletisi gerçekleştirildi.