Kadınlardan iklim dostu işler
18 Kasım 2024
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 6-7 Aralık’ta toplayacağı “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çevre çalıştayında, genç girişimci kadınlar yeşil sektöre geçiş hikayelerini Antalyalı genç girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için anlatacak.

Muratpaşa Belediyesi, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “+0.5 Akdeniz’in Geleceği” çalıştaylarının dördüncüsünü bu yıl “Antalya 2050 İklim Senaryoları” temasıyla 6-7 Aralık’ta Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek. Çalıştayın ikinci gününde düzenlenecek “Gelecek İçin İklim Dostu İşler” oturumunda genç girişimci kadınlar, çevre ve iklim odaklı iş fikirlerinin büyük birer başarı hikayesine dönüşümünü paylaşacak.

Akdeniz Üniversitesi coğrafya bölümünden, akıllı kentler üzerine çalışan Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Şahin’in moderasyonunda gerçekleşecek oturumda, Biolive’den Duygu Yılmaz, Light Way’den Hümeyra Ergin, AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen, Nadide Kurak ve İlknur Bağlan’ın katılımıyla düzenlenecek.

ÖDÜLLÜ GİRİŞİMLER GENÇLERE İLHAM OLACAK

Zeytin çekirdeklerinden elde edilen selülozik maddeyi biyolojik olarak parçalanabilen plastik ürünlere dönüştüren biyoteknoloji kuruluşu Biolive’in ilham verici hikayesini Duygu Yılmaz paylaşacak. 2018’de Los Angeles’ta uluslararası temiz çevre teknoloji alanında ülkemizi temsil eden Yılmaz, ‘İleri Malzeme Birincilik Ödülü’ kazandı. Fortune'da 40 Yaş Altı En Başarılı 40 CEO Ödülü’nü alan Duygu Yılmaz, Joint Commission International (JCI) tarafından önce Türkiye’nin En Başarı 10 Genci arasında gösterildi, global kategoride ülkemize birincilik kazandırıp Estonya’da ülkemizi temsil etti.

Işık kirliliğini ortadan kaldırmayı ve dünya dengesine verilen zararı en aza indirmeyi amaçlayan, yeni nesil aydınlatma sağlayan bir kimya ve enerji teknolojisi girişimi olan Light Way, ISIF 2020 Uluslararası Buluş Fuarı’ndan Altın Madalya ile döndü. 2024 yılında Sağlık Bakanlığı onayını alan Light Way’in başarılı hikayesini kurucusu Hümeyra Ergin anlatacak.

AKSU’s Labs kurucuları Büşra Atkesen yerli maden atıkları kullanılarak yeşil yöntemle geliştirilen yeni nesil nano alev geciktirici Fire-Stopper; Nadide Kurak yenilenebilir maden atıklarının inovatif ve yeşil nanoteknolojik yaklaşımların kullanılmasıyla enerjisiz soğutma teknolojileri üzerine çalışan Cold Touch ve İlknur Bağlan fosil yakıtlar ve plastiklerin tüketiminden kaynaklanan çevre ve iklim sorunlarını ele alarak geri dönüştürülemez sınırlı olan kaynakları selüloz ile değiştirmeyi hedefleyen Cell-Designer ile ilgili deneyimlerini aktaracak.

Büşra Atkesen 2022 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde 9. GİV Girişimcilik Ödülleri Yılın Girişimcisi Birincilik Ödülü alırken; İlknur Bağlan, 4. Ulusal Sanayi Odaklı AR-GE ve İnovasyon Proje Yarışması’nda Sanayi Sektörlerinde Karbon Ayak izi Azaltma alanında Cell-Designer projesiyle birincilik ödülü aldı.