ANTALYA 2050 İklim Senaryoları
02 Aralık 2024
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, sürdürülebilir çevre ve iklim dostu bir kent olarak, küresel ısınmayla meydana gelen iklim krizi konusunda farkındalık yaratılması, uyum sağlanması ve neden olan faktörlerin azaltılması için gerçekleştirilen +0,5°C Akdeniz’in Geleceği çalıştayının 4’üncüsünü düzenliyor. Çalıştay, “ANTALYA 2050, İklim Senaryoları” temasıyla, 6-7 Aralık 2024 tarihlerinde Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Antalya’nın iklim değişikliği senaryolarını ele almak üzere düzenlenecek olan bu yılki çalıştay, iklim krizinin 25 yıl sonraki Antalya üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleyerek, geçmiş ve geleceğin projeksiyonlarını sunacak. Tarımdan gıda güvenliğine, arazi kullanımından biyoçeşitlilik kaybına, kültürel mirasın korunmasından turizmin dönüşümüne kadar birçok konu tartışılacak. Ayrıca, aşırı sıcaklar, seller, yangınlar, kuraklık ve su kıtlığı gibi sorunlar odağında halk sağlığı, göç ve güvenlik tehditleri, değişen ekonomi ve yapay zeka gibi konular masaya yatırılacak.

Bu kapsamlı etkinlikte, Antalya’nın çevresel, ekonomik ve sosyal geleceği üzerine yoğunlaşılarak, olası iklim senaryoları ve modellemeleri değerlendirilecek ve sürdürülebilir çözümler geliştirme üzerine odaklanılacak. Çalıştay, akademisyenlerin ve uzmanların katkılarıyla, iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyon teknolojileri, yeni iş kolları ve yapay zeka gibi yenilikçi yaklaşımları tartışmaya açacak olup, iklim krizine karşı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Antalya bırakmak için kapsamlı çözüm önerileri sunulacak ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak.

ÇALIŞTAYIN KATILIMCILARI

6 Aralık’ta düzenlenecek çalıştay oturumları, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Seval Sözen’in açılış konferansları ile başlayacak.  Prof. Dr. Tolunay, iklim değişikliği ve Antalya üzerine; Prof. Dr. Sözen ise yerel yönetimlerin rolü üzerine sunumlarını gerçekleştirecek.

Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü doktora öğrencisi Furkan Genişyürek, “Temel İklim Değişkenleri Üzerinden Muratpaşa'nın Dünü, Bugünü, Yarını” üzerine bir sunumla çalıştaya katılacak.

Çalıştayın akademik oturumlarının danışmanlığını da üstlenen Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Ethem Karadirek’in yöneteceği birinci oturumda, iklim değişikliğinin Antalya’nın su havzalarına etkisine Dr. Öğr. Üyesi Meltem Kaçıkoç (Süleyman Demirel Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), zirai faaliyetlere ve ürün çeşitliliğine etkisine Doç. Dr. Köksal Aydınşakir (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eğitim ve Yayın Sorumlusu), tarım ve gıda sistemlerine etkisine Dr. Ayşegül Selışık (BM Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Yardımcısı), deniz ve kıyılara etkisine ise Doç. Dr. Olgaç Güven (Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi) projeksiyon tutacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Hüseyin Üvet’in yöneteceği ikinci oturumda ise, iklim değişikliğinin Antalya’daki sektörlere etkisi ve ekonomik yansımaları üzerine Dr. Çağdaş Kızıl (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Proje Geliştirme ve Devlet Destekleri Ofisi), turizme, kültürel ve doğal mirasa etkileri üzerine Prof. Dr. Gözde Emekli (Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü), geleceğin alternatif enerji kaynakları üzerine Doç. Dr. Feza Carlak (Akdeniz Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) ve iklim değişikliği ile mücadelede dijital dönüşüm ve adaptasyon teknolojileri üzerine Prof. Dr. Ümit Deniz Uluşar (Akdeniz Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı) sunum yapacak.

İLHAM VEREN KADINLAR

Akdeniz Üniversitesi coğrafya bölümünden, akıllı kentler üzerine çalışan Dr. Öğretim Üyesi M. Tahsin Şahin’in moderasyonunda gerçekleşecek “İklim Dostu İşler” oturumunda, Biolive’den Duygu Yılmaz, Light Way’den Hümeyra Ergin Işık, AKSU’s LABs Araştırma Grubu’ndan Büşra Atkesen, Nadide Kurak ve İlknur Bağlan’ın katılımıyla düzenlenecek.

Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeklerinden elde edilen selülozik maddeyi biyolojik olarak parçalanabilen plastik ürünlere dönüştüren biyoteknoloji kuruluşu Biolive’in ilham verici hikayesini paylaşacak. 2018’de Los Angeles’ta uluslararası temiz çevre teknoloji alanında Türkiye’yi temsil eden Yılmaz, ‘İleri Malzeme Birincilik Ödülü’ kazandı. Fortune'da 40 Yaş Altı En Başarılı 40 CEO Ödülü’nü alan Yılmaz, Joint Commission International (JCI) tarafından Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında gösterildi.

Hümeyra Engin Işık, ışık kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen ve ISIF 2020 Uluslararası Buluş Fuarı’nda altın madalya kazanan yeni nesil aydınlatma sistemi Light Way’in hikayesini anlatacak. AKSU’s LABs Araştırma Grubu’ndan Büşra Atkesen yeni nesil nano alev geciktirici Fire-Stopper, Nadide Kurak enerjisiz soğutma teknolojileri üzerine çalışan Cold Touch ve İlknur Bağlan geri dönüştürülemez sınırlı kaynakları selüloz ile değiştirmeyi hedefleyen Cell-Designer ile ilgili deneyimlerini aktaracak.

SULAR BULANMADAN İLK KEZ ANTALYA’DA

Ödüllü belgeselci Tuluhan Tekelioğlu’nun su krizine dikkat çeken son belgeseli ‘Sular Bulanmadan’, çalıştay kapsamında Antalya’da ilk kez izleyiciyle buluşacak. Belgesel gösterimi 7 Aralık saat 20.00’de Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Su seferberliğine çağrıda bulunan ‘Sular Bulanmadan’ belgeselinin çekimleri Söke Ovası, Aydın, Manisa, Demirci, Konya Karapınar’da yapıldı. Belgesele ünlü Rus Yazar Dostoyevski’nin “Tabiat bir aynadır hem de aynaların en parlağı” sözüyle başlayan Tekelioğlu, belgeselinde suyun yüzde 75 oranla en çok kullanıldığı tarım sektörünü inceledi. Su kıtlığının birebir tanığı ve mağduru olan çiftçilerin gözünden su kıtlığının gözler önüne serildiği bu belgeselde ekolojik denge ve biyolojik çeşitlilik korunurken aynı zamanda üreticiyi destekleyen tarım ve su politikalarının gerekliliğine dair vurgular yapıldı.

 ÇEVRE ETKİNLİKLERİ

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Dayı küratörlüğünde hazırlanan “Exitium-Yok Oluş” sergisi, yapay zeka teknolojileri kullanarak, 100 yıl sonrası Antalya’yı hayal ediyor ve iklim değişikliğinin etkilerini somut bir biçimde gözler önüne seriyor. Serginin amacı, sadece distopik bir geleceği görselleştirmek değil. Aynı zamanda ziyaretçileri düşünmeye de davet etmek. Çalışmalar, bugün aldığımız kararların, bireysel ve kolektif eylemlerimizin, uzun vadeli etkilerini görselleştiren bir farkındalık uyarısı. Sergi, yapay zekanın gücüyle, gerçek dünyadaki verilerden, bilimsel projeksiyonlardan ve çevresel tahminlerden ilham alınarak Açelya Akın, Gülşen Akdağ, Mahir Baran Badazlı, Çiğdem Erkin, Yağmur Didar Uysal, Özlem Sakallı ve Burcu Şafak tarafından üretilen fotoğraflardan oluşuyor.

Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları ise, tohumdan, insana ve yer kabuğuna uzanan “Kabuksal Döngü”yü çalışmalarıyla sergilerine taşıyor. Dünyada her şey bir kabuğun içinde yaşar. Tohumlar toprağın altında kendi koruyucu kabuklarıyla filizlenmeyi beklerken, yerkabuğu da tüm canlılara ev sahipliği yapar. Günümüz dünyasında teknoloji hızla ilerlerken, doğal olan her şeyin yerini yapay olan almaya başlıyor. Beton yapılar doğanın dokusunu değiştiriyor; sanal gerçeklikler hayatlarımızın içine sızıyor. Çevremiz dönüşüyor, hayvanların yuvaları daralıyor, bitki örtüsü zayıflıyor, denizler giderek kirleniyor. Ancak tüm bu hızlı değişimlerin arasında yerkabuğu, döngüsünü bozmadan yoluna devam ediyor; çünkü bu dünyanın en derininde yatan yaşam gücünün kendisi olduğunu biliyor.

Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları ayrıca Gazoz Ağacı ve atık atölyeleri ile çalıştayda yer alırken, ANTÇEV çocukları “Antalya’nın Çiçekleri” resim atölyesi ile çalıştaya renk katacak.

Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Doğanın Ayak Sesleri” dans performansı, Berna Tutkun ve Ege Kabalak’ın dinleti ve ritm atölyesi ve Sencan Köymen’in dinletisi de çalıştayın etkinlikleri arasında yer alıyor.