Dünya Sıfır Atık Günü’nde Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru
27 Mart 2025
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Uluslararası Sıfır Atık Günü’ne dikkat çekmek amacıyla "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" temasıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Muratpaşa Belediyesi Sosyal Yardım Merkezi’ni ziyaret etti.

Yetkililer, gömlekten pantolona, gelinlikten damatlığa, ayakkabıdan çantaya, bebek kıyafetlerinden oyuncaklara pek çok tekstil ürününün ihtiyaç sahipleriyle buluştuğu Sosyal Yardım Merkezi ile ilgili bilgi alarak kullanılabilir durumda olan kıyafetler bağışladı.

Kasım 2021’den beri Çevreci Komşu Kart projesi kapsamında toplanan kullanılabilir durumdaki tekstil ürünleri, Meydankavağı Mahallesi'nde bulunan Sosyal Yardım Merkezi'nde, temizlenip ütülendikten sonra doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kullanılamayacak durumdaki tekstil atıkları ise giysi kumbaraları aracıyla toplanıp geri dönüşüm tesisine gönderiliyor.

YENİDEN TASARIMLA DÖNÜŞÜM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda, sıfır atık kavramının uygulanabilirliğini artırmak, farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen program kapsamında, Erasta Antalya Alışveriş Merkezi’nde de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Moda Tasarımı Programı'ndan Öğr. Gör. Mine Aydoğan'ın yürütücülüğünde, Moda Tasarımı 2’inci sınıf öğrencileriyle birlikte düzenlenen atölye çalışmasına Ahmet Bileydi İlkokulu ve İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.

Moda tasarımında sıfır atık bilincini arttırmak ve tekstil endüstrisinin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen atölye çalışmasında, ilkokul ve lise öğrencilerine tekstil atıklarının yeniden kullanılabilirliği konusunda bilinç kazandırıldı. Öğrenciler, atık tekstil ürünlerini "Redesign-Yeniden Tasarım" prensibiyle dönüştürerek, çanta, cüzdan, cep telefonu kılıfı gibi kullanışlı ürünler tasarladı. Katılımcılar, atık tekstil malzemelerini fonksiyonel bir dönüşüm sürecinden geçirerek "Cacala" tekniğiyle yeni tasarımlar yaratma fırsatı buldu.

Öğr. Gör. Mine Aydoğan, etkinlik kapsamında atık tekstil malzemelerini çeşitli tekstil manipülasyon teknikleriyle yeniden tasarlayarak oluşturduğu 10 parçalık değiştirilebilir/dönüştürülebilir moda kreasyonunu katılımcılarla paylaştı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 105 ülkenin eş-sunuculuğunda oy birliğiyle kabul edilen "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak İçin Sıfır Atık Uygulamalarının Teşvik Edilmesi" kararlılığı doğrultusunda, 30 Mart "Uluslararası Sıfır Atık Günü" olarak belirlenmiştir.