Çevre Etkinlikleri

BELGESEL GÖSTERİMİ
SULAR DURULMADAN
Yönetmen: Tuluhan Tekelioğlu

Ödüllü belgeselci Tuluhan Tekelioğlu’nun son belgeseli “Sular Bulanmadan”, +0,50 Akdeniz’in Geleceği çalıştayı kapsamında Antalya’da ilk kez izleyici ile buluşacak. Su krizine dikkat çeken ve AXA Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen “Sular Bulanmadan”, 7 Aralık Cumartesi günü saat 20.00’de Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Acil su seferberliğine çağrı yapan belgeselin çekimleri Söke Ovası, Aydın, Manisa, Demirci, Konya Karapınar’da yapıldı.

Ödüllü belgeselci Tuluhan Tekelioğlu “Sular Bulanmadan” belgeselinde; ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliği korurken üreticiyi de destekleyen tarım ve su politikalarının şart olduğuna dair ortak mesajlar veriyor. Dostoyevski’nin “Tabiat bir aynadır hem de aynaların en parlağı” sözleriyle belgeseline başlayan Tuluhan Tekelioğlu filmle ilgili şunlara dikkat çekti: “Sahaya çıktığımızda bu kadar büyük çapta bir su krizi ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Üretici kuraklık ve iklim krizinin etkilerini en acımasız şekliyle yaşıyor. Kısıtlı miktarda su ile üretim yapmak zorunda. Tüketici ise su krizini musluğundan su gelmeyince fark edecek. Su kıtlığı birkaç aya kalmaz, şehirleri de vurur. Acil su seferberliği başlatılmalı. Çünkü suyun en çok kullanıldığı yer %75 oranla tarım sektörü. Filmimiz su seferberliği için bir çağrıdır. ‘Sular Bulanmadan’ su kıtlığının birebir tanığı ve mağduru olan çiftçilerin gözünden bir yüzleşme belgeselidir. Belgeselimizde taşın altına elini koyan, geleceğimiz için harekete geçen girişimcilerin çabaları da yer alıyor. Yarın çok geç olmadan, sular bulanmadan, harekete geçmeliyiz.”

SERGİ
EXITIUM/YOK OLUŞ
Küratör:
Doç. Handan Dayı
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü

Katılımcılar: Açelya Akın, Gülşen Akdağ, Mahir Baran Badazlı, Çiğdem Erkin, Yağmur Didar Uysal, Özlem Sakallı, Burcu Şafak

Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği ‘+0,5 Akdeniz’in Geleceği Çalıştayı, yapay zeka teknolojileri kullanılarak hazırlanan “Exitium-Yok Oluş” sergisine ev sahipliği yapacak. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Handan Dayı küratörlüğünde hazırlanan “Exitium-Yok Oluş” sergisi, yapay zeka teknolojileri kullanılarak, 100 yıl sonrası Antalya’yı hayal ediyor ve iklim değişikliğinin etkilerini somut bir biçimde gözler önüne seriyor. Sergi çalıştayın gerçekleşeceği 6-7 Aralık tarihlerinde Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Serginin amacını “Sadece distopik bir geleceği görselleştirmek değil. Aynı zamanda ziyaretçileri düşünmeye de davet etmek. Çalışmalar, bugün aldığımız kararların, bireysel ve kolektif eylemlerimizin, uzun vadeli etkilerini görselleştiren bir farkındalık uyarısı” şeklinde açıklayan küratör Handan Dayı, “Bu post-apokaliptik görüntülerin doğayla barışmamızda umut olmasını dileriz” diyor. 

SERGİ
KABUKSAL DÖNGÜ
Küratör:
Sevda Kesim
Bağımsız Sanat Hareketi Kurucusu

Sanatçılar: Berna Başarır, Danila Çapar, İren Toprak Matar, Mina Golzar, Natavan Aliyeva, Öznur Gaydanoğlu, Serpil Orul, Sevda Kesim, Sevda Semizoğlu, Olga Mandrık

Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları, tohumdan, insana ve yer kabuğuna uzanan “Kabuksal Döngü”yü çalışmalarıyla sergilerine taşıyor.

Dünyada her şey bir kabuğun içinde yaşar. Tohumlar toprağın altında kendi koruyucu kabuklarıyla filizlenmeyi beklerken, yerkabuğu da tüm canlılara ev sahipliği yapar. Biz insanlar da, bedenlerimizin sınırlarını çizen bir kabukla bu döngünün bir parçasıyız. Günümüz dünyasında teknoloji hızla ilerlerken, doğal olan her şeyin yerini yapay olan almaya başlıyor. Beton yapılar doğanın dokusunu değiştiriyor; sanal gerçeklikler hayatlarımızın içine sızıyor. Çevremiz dönüşüyor, hayvanların yuvaları daralıyor, bitki örtüsü zayıflıyor, denizler giderek kirleniyor. Ancak tüm bu hızlı değişimlerin arasında yerkabuğu, döngüsünü bozmadan yoluna devam ediyor; çünkü bu dünyanın en derininde yatan yaşam gücünün kendisi olduğunu biliyor. Sergimizde, çeşitli yiyecek kabuklarını ve doğal malzemeleri kullanarak, bu döngüyü bir araya getiriyor, kabuğun geleceğe yolculuğunu eserlerimize yansıtıyoruz. Yaşanabilir bir dünyayı korumanın küçük ama önemli adımlarla başladığına inanıyor, sizleri de bu farkındalık yolculuğuna davet ediyoruz.

BAĞIMSIZ SANAT HAREKETİ ATÖLYELERİ
Koordinatör: Sevda Kesim

ATIK ATÖLYESİ
Tavalardan, kavanozlara kullanılmayan, atık ürünlerin dekoratif ürünlere dönüşmesi

GAZOZ AĞACI ATÖLYESİ
Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları, gazoz kapaklarından, düğmelere, keçelerden kumaşlara atık ve doğal malzemelerle düşsel bir ağaca imza atacaklar.  

ANTALYA’NIN ÇİÇEKLERİ RESİM ATÖLYESİ
Koordinatör: Sevda Kesim
ANTÇEV çocukları eşliğinde
Ali Mert, Asrın Kutluhan Girgin, Asya İnce, Atlas Yalçın, Azra Nur Burğaz, Çınar Bekar, Deniz Derin Özer, Derin Dinçmen, Elif Utku, Esila Ekinci, Esma Duran, Gizem Mert, Görkem Özçelebi, Güneş Deniz Kalaycı, Hazal Turan, Hüseyin Çivitci, Masal Mina Özcan, Nisa Kargı, Öykü Belis Tekerek, Setenay Bilge Özpolat

Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı’nın minik öğrencileri, resim eğitmenleri Sevda Kesim eşliğinde Antalya’nın çiçeklerini tuvallerine aktaracak. Akdeniz’in Geleceği için biz de varız diyecek.  

BERNA TUTKUN RİTM ATÖLYESİ
DOĞANIN RİTMİ
Berna Tutkun & Ege Kabalak

Ritim hayatın kendisidir. Doğada her şey ritim halindedir. Doğanın ritmini hissetmek ve eşlik etmek için Berna Tutkun ve Ege Kabalak’ın dinleti ve ritm atölyesine davetlisiniz.