Konuşmacılar

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ENERJİ ÜRETİMİ

HASAN DEDA BÜYÜKÖZTÜRK İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı

Yeşil dönüşüm, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur ve çevre üzerindeki etkileri en aza indirerek, sürdürülebilir bir gelecek için gereklidir. Ayrıca, enerji kaynaklarının yenilenebilir kaynaklara yöneltilmesiyle, ekonomik olarak da kazançlı bir dönüşüm sağlanabilir. Bu amaçla kurumumuza ait binaların çatılarına her biri 395 W gücünde olmak üzere toplam 4740 adet güneş enerji paneli montajı yapılmıştır. Santralin kurulu gücü 1872 kWp, enerji üretimi ise yılda yaklaşık 2.8 milyon kWh olup 600 meskenin ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Bunun yanı sıra ulusal elektrik fiyatları üzerinden ekonomik değerinin yılda 2 milyon TL civarında olması beklenmektedir. 20.08.2020 tarihinde başlayan proje ile Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı tesislerin uygun çatı ve arazileri üzerinde toplam 60 MW gücünde temiz enerji üretimi planlanmaktadır.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
ELEKTRONİK GEMİ DENETİM SİSTEMİ

Dr. MUSTAFA YILDIRIM Deniz ve Kıyı Yönetim Şube Müdürü

Antalya kıyılarında gemilerin neden olduğu kirliliğin önlenmesi için hazırlanan Elektronik Gemi Denetim Sistemi sayesinde denizler kameralarla 7/24 kontrol ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 22 noktaya yakınlaştırma, termal ve radar özelliğine sahip özel kameralar yerleştirildi. Elektronik Gemi Denetim Sistemi’yle Antalya’nın Beşgöz Deresi ve Göynük Çayı arasındaki 36 kilometrelik deniz sahasında kıyıdan 3 kilometrelik alan kameralarla takip ediliyor.

ANTALYA ALANYA BELEDİYESİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI

SEVDA ÇAPA Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü

Alanya Belediyesi, güneş enerjisi santrallerinin kurulumuna dair çalışmalara 2015 yılında başlamıştır. Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santralleri Teknik Şartnamesi ile, Alanya Belediyesi enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanması için Toslak mahallesinde 1828 ve 1931 parsellerde 1020.78 kWp, 10120,78 kWp, ve 944,46 kWp Şebeke Bağlantılı Güneş Enerjisi Sistemi kurularak Temmuz 2017 itibariyle faaliyete alınmıştır. 2020 yılında gerçekleştirilen DC Güç Artışı Projesi ile birlikte GES 1, GES 2, GES 3 sahalarında toplam % 10 güç artışı sağlandı. Ayrıca yapılan bu DC güç artışı tadilat projesi ile GES 1, GES 2, GES 3 VE Ges-4 santrallerinin 3.583,74 kWp olan kurulu gücü 3.879,94 kWp ye çıkartıldı ve toplam panel sayısı 14563’e yükseltildi.

  • Fahri Gürses Etüt Eğitim Destek Merkezi Çatı Ges Uygulaması
  • Enerji Kentleri Birliği Çalışmaları
  • Enerji Yönetim Birimi Çalışmaları
  • Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Çalışmaları hakkında bilgilendirme.


ANTALYA DÖŞEMEALTI BELEDİYESİ
EKOLOJİK ÇİFTLİK KREŞİ

ASUMAN DÖNMEZ Eğitimci

Döşemealtı Belediyesi’nin Antalya’da bir ilk olan ekolojik kreşi, 3500 m2’lik bir alana inşa edildi ve 2017 yılında eğitime başladı. Güneş enerjisiyle kendi enerjisini üreten kreşe, 3-6 yaş arası 120 çocuk devam etmektedir.
Çevrenin korunmasına ve sürdürülebilirliğe önem verilen bir program uygulanan Ekolojik Kreş’teki çocuklar, doğaya, canlılara, sağlıklı gıdalara ve yenilenebilir kaynaklara saygı duydukları bir eğitim alırlar.
Kreş, midilli, keçi, kuzu, horoz, tavuk, ördek gibi pek çok çiftlik hayvanının bulunduğu bir çiftlik gibidir. İçinde küçük bir gölet yer alan kreşte, meyve, sebze ve çiçekler için özel bahçeler ve mini uygulama tarlaları bulunmaktadır.

ANTALYA MURATPAŞA BELEDİYESİ
ÇEVRECİ KOMŞU KART

CEREN ŞAHİN İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesinin de temelini oluşturan, Türkiye’nin ilk ve tek ödüllü geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart, 7 yaşında.
Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Atma, biriktir, kazanalım’ sloganıyla Nisan 2016’da başlattığı proje, ev ekonomileri için bugüne kadar hiç olmayan bir maddi kaynak yaratırken; geri dönüşüm, bir alışkanlık, kültür olarak Muratpaşa’da hayatın parçası haline gelmeye başladı.
Muratpaşa’da 20 bin haneye ulaşan projenin başlangıcından bugüne, komşularımız atmayıp biriktirdikleri cam, kağıt, plastik ve metal gibi nitelikli atıklardan 9 milyon 632 bin lira kazandı. Bu süre içinde evlerden toplanan atık miktarı 21 milyon 510 bin kilograma ulaşırken; 917 bin m2 orman alanı korunmuş oldu, 76 milyon litre su tasarrufu sağlandı ve iklim krizinin temel sebebi olan karbon salınımı da 688 bin kg azaltıldı.
Proje kapsamında ambalaj atıklarının dışında, bitkisel atık yağ, tekstil atıkları, elektirikli ve elektorik atıklar da randevulu olarak toplanmakta olup, atıklar karşılığında komşularımızın kartlarına TL yüklenmektedir.

AYDIN DİDİM BELEDİYESİ
ATIKSIZ YAŞAM MERKEZİ VE İLERİ DÖNÜŞÜM ATÖLYESİ

ASLI KIRAY Temizlik İşleri Müdürü

Sürdürülebilir ve yaşanabilir Didim içi, halkın katılımının üst seviyede tutulduğu, üretimi, dönüşümü ve eğitimi ön planda olan bir merkez amaçlanmıştır.
1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Mama Üretim Merkezi’nden oluşan tesis, 2400m2’lik alan üzerine kurulmaktadır.
İleri Dönüşüm Atölyesi’nde ise belediye bünyesinde kullanılmayan/hurda niteliğindeki atıklardan, kent estetiğine uygun yeni ürünler tasarlanmaktadır.

BURDUR BELEDİYESİ
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ

SEZEN IŞLAK Tesis Sorumlusu, Çevre Mühendisi

Proje kapsamında çıkış suyunun ve arıtma çamurunun çevresel yeniden kullanımı ile biyogazdan enerji elde edilmesi ile karbon ve su ayak izinin azaltılması hedeflenmektedir. Burdur Gölü'nü besleyen en önemli kaynak olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden günde yaklaşık 20 bin m3 su yüzde 95 ortalama saflıkta deşarj edilerek Burdur Gölü'ne deşarj ediliyor.
Koku kirliliğini minimum seviyede tutmak için fiziksel arıtım ünitelerinin üzeri ek bir proje ile kapatılarak biyolojik olarak sistemdeki hidrojen sülfür gideriliyor. Tesisten ayrıca, oluşan çamurdan kojenerasyon ünitesinde 413 kWh net elektrik kazancı ve 502,4 kWh net ısı kazancı sağlanacak. Oluşan ısı sistem içerisinde kullanılacak, elektrik ise lisanslandırma sürecinin ardından belediye bütçesine kazandırılacak.

BURSA NİLÜFER BELEDİYESİ
FUSİLLİ PROJESİ

TURGAY SEZER Park ve Bahçeler Müdürü

Bir AB Projesi olan FUSİLLİ  (Fostering the Urban food System transformation through Innovative Living Labs Implementation )" Kentsel Gıda Sistemlerinin Yenilikçi Yaşayan Laboratuvar Uygulamalarına Dönüşümünün Güçlendirilmesi " kapsamında çalışmalarımızı anlatacaktır. 4 yıl süreli proje 2020 yılında başladı 2024 Aralık ayında tamamlanacak. 12 Avrupa Şehri ile birlikte Ülkemizden sadece Nilüfer'in yer aldığı bu projede eylemlerimizin yaklaşık % 70 ini tamamladık. 

DENİZLİ MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ
PET KAFE VE SOKAK HAYVANLARI MAMA ÜRETİM TESİSİ

EMRAH KARAN Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü

Sıfır atık ve geri dönüşüm projelerinin desteklenmesi noktasında aylık ortalama 15 bin litre ekmek ile birlikte otellerden, restoranlardan, fabrikalardan ve evlerden sağlanan yemek fazlası, geri dönüşüme dahil edilerek aylık ortalama 4 bin 500 kilogram mama üretimi sağlanıyor. Üretilen bu mamalar günlük 800 ile 1000 can dosta, 100 gönüllü vatandaş aracılığı ile ulaştırılıyor. Gerçekleştirilen işlemler sayesinde aylık 35 bin TL tasarruf sağlanıyor. Makine parkurunun güçlenmesi ile bu miktarın 100 bin TL olması hedefleniyor. Ayrıca Merkezefendi Belediyesi, üretimini gerçekleştirdiği mama üretim makine parkurunu Türkiye’deki belediyelere temin etme noktasında son aşamada bulunuyor. Pet Kafe ve Sokak Hayvanları Mama Üretim Tesisi’nde kullanım ömrü tamamlanmış eski mobilya ve paletlerden de kedi, köpek ve kuş yuvalarının yapılması sağlanarak gerekli bölgelere yerleştiriliyor.

ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE ENERJİ ETKİN BİNALAR

ŞAFAK KARAGÖZ Enerji Yöneticisi

İklim Değişikliği İle Mücadelede Enerji Etkin Binalar

  • REMOURBAN - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi’

Binalarda ve mahallelerde düşük enerjili alanlara geçisin sağlanması, enerji ihtiyacının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması.
Çevre dostu ve kentsel ulaşımın sağlanması.
Kent altyapısına entegre bilgi ve iletişim teknolojileri ile izleme ve yönetim yapısının akıllandırılması,
Vatandaş katılımına odaklanan bu projenin yaygınlaştırılması ve tekrarlanabilirliği

  • Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina

Hizmet binamızda; fotovoltaik (PV) güneş panelleri kullanılarak yenilenebilir enerji kaynağından elektrik üretimi ile elektriğe dayalı enerji tüketiminin azaltılması ve kurulan yağmur suyu toplama sistemi ile kullanılmakta olan şebeke suyunun azaltılarak toplanan suyun belediye araçlarının yıkanmasında kullanılması amaçlanmıştır. Hizmet binası bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerden kaynaklanan mevcut karbon ayak izi hesaplanmış, bütün belediye personelinin “enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kaynakları ve karbon ayak izi hakkında bilgilendirilmesi” sağlanmıştır. Bu proje sonucunda; küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunacak örnek bir hizmet binası yaratılmıştır.

  • Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisleri Su Sporları Merkezi (LEED Gold Sertifikalı)

Sürdürülebilir enerji, ışık tüpleri, araç şarj istasyonları, gri su uygulamaları ile yeşile ve çevreye duyarlı yaklaşımlar tercih edilmiş olup  doğayı koruyarak geleceğe aktarmak hedeflenmektedir. Su Sporları Merkezimizi yılda yaklaşık 6000 vatandaşımız kullanmaktadır.

  • Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu

Soğuk hava deposunun güneş enerjili sisteme dönüştürülmesi ile tarımda güneş enerjisinin kullanımı bölgedeki üreticiyi ve benzer bölgeler için örnek teşkil etmesini, yol gösterici olmasını ve bölgede sürdürülebilir bir kırsal kalkınma modelinin oluşturulması amacını taşımaktadır
http://www.remourban.eu/

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
YEŞİL İYİLEŞME

AHMET DOLGUN İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı

Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrasında Hatay’da mevcut durum paylaşımı, atık yönetimi ve iklim değişikliği ile ilgili deprem öncesi ve deprem sonrasındaki durum, deprem sonrasında yeşil iyileşme adına yapılabilecekler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımları gerçekleştirilecektir.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
NETZEROCİTİES PİLOT ŞEHİRLER PROGRAMI

ELVİN ÖKSÜZ BEYAZIT Çevre Mühendisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu kapsamında açılan “NetZeroCities Pilot Şehirler Programı” çağrısına başvurarak teknik ve mali destek almaya hak kazandığı “Yeşil ve Karbon Nötr Binaya Geçiş Rehberi-İstanbul Modeli (Build4GreenIST)” projesi, 1 Haziran 2023’te başladı.
2 yıl devam edecek proje, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binaların yeşil ve karbon nötr olması için bir kılavuz rehber oluşturulması ve seçilecek pilot bölgedeki konutlarda sensörler vasıtasıyla enerji tüketimi izlenerek, enerjinin verimli kullanılması adına davranış değişikliği sağlanması hedeflenmektedir.

İSTANBUL ŞİŞLİ BELEDİYESİ
ÇEVRECİ ATIK TOPLAYICILAR İŞLETME KOOPERATİFİ

ESRA ÇELEBİ Proje Koordinatörü

Geri dönüşüm içerisinde yer alan tüm paydaşları bir araya getirerek, sokak toplayıcılarının mevcut çalışma koşullarını iyileştirip yaptıkları işi meslek statüsüne getirebilmek için, 2022 yılının son çeyreğinde Şişli Belediyesi tarafından ‘Çevreci Atık Toplayıcılar İşletme Kooperatifi’ kuruldu. Kooperatifle birlikte tüzel bir kişiliğe kavuşan çekçekçiler, bugün Şişli Belediyesi ve Şişli ilçesindeki lisanslı geri dönüşüm firması ile koordineli olarak çalışıyor. Geliştirilen iş modeli ile daha iyi koşullarda ve daha verimli çalışmaları sağlanarak, sürdürülebilir gelir elde etmeleri amaçlanıyor. Üyelerinin ortak kararıyla yönetilen kooperatif, Şişli’de başarıyla faaliyetini sürdüren Şişli Komşu Kart sistemi ile entegre olarak çalışıyor.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
YEŞİL ŞEHİR EYLEM PLANI

AHMET TOKER
İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü

Yeşil Şehir Eylem Planı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı kapsamında, 300 bin Avro’luk bir hibe desteği sağlanarak hazırlandı. 2019 yılında başlayan bu yönlü çalışmalarda; katılımcı ve şeffaf bir anlayışla, İzmir’in ilgili tüm paydaşları sürece dahil edildi. Belediyenin birimleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek odaları dahil olmak üzere 100’den fazla katılımcının katkısıyla, İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı hazırlanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunuldu. 16 Aralık 2020 tarihli meclis toplantısında onaylanan İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı ile çevresel zorluklar belirlenip, bunların içinden en acil ele alınması gerekenler tespit edilerek İzmir için daha yeşil bir geleceği mümkün kılacak bir stratejik çerçeve oluşturuldu. EBRD öncülüğünde; Yeşil Şehirler Programı metodolojisini izleyerek oluşturulan plan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı ve yine aynı süreçte hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı ile uyumlu olarak hazırlandı.
Türkiye’de ilk kez İzmir’de yapılan bu plan ile su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliği gibi kapsamlı bir dizi ekolojik sorunla ilgili çözümlere yönelik eylemler tespit edildi. İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı (İzmir YŞEP) çerçevesinde 21 farklı grupta; altyapı yatırımlarını, politika tedbirlerini, kapasite geliştirme ve savunuculuk girişimlerini ve tümü yeşil bir İzmir vizyonu içeren 47 eylem yer almaktadır.
İzmir YŞEP, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı ile birlikte iklim kriziyle mücadele ve pek çok konuda 2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını oluşturuyor.
 
İZMİR SEFERİHİSAR BELEDİYESİ
CAN YÜCEL ATA TOHUM MERKEZİ

TUNCER BEYBAĞ
Tarım Danışmanı

Türkiye’de kurulan ilk atalık tohum merkezidir. 2010 yılından beri hizmet vermektedir.
Her iklim ve mikro klimanın habitatına ait flora ve fauna vardır. Her tohum ve hayvan varlığı o coğrafyanın oluşumunu sağlar. Bu nedenle iklim değişiminde yerel ata tohumlarını dikkate almak gerekir. 800 ata tohumundan üretilen 300 bin fide ve tohumlar üreticilere etkinliklerde dağıtıldı.

MUĞLA FETHİYE BELEDİYESİ
BARKOD OKUMA SİSTEMLİ İKİLİ ATIK TOPLAMA PROJESİ
(BOSİAT PROJESİ)

SELVER HATİCE KABAK
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü, Çevre Yüksek Mühendisi

BOSİAT projesinde; entegre bir katı atık yönetim sisteminin başarısının toplama sisteminin yanı sıra bilgilendirme, bilinç kazandırma ve yeniliklere açık olma ile geliştirilebileceği inancıyla hareket edilmiştir.

Pilot uygulama bölgesi olan Göcek mahallesinde uygun güzergâhlarda 250 hane seçilmiş; 35 sokakta bulunan 26 adet çeşitli ebatlardaki gri renkli galvaniz çöp konteynerları kaldırılmıştır. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü işbirliğiyle haneler ziyaret edilmiş, bilgilendirme yapılmış. Bu iş ve işlemlerle eş zamanlı olarak 250 mavi (geri kazanılabilir atıklar için), 250 gri (organik ve diğer evsel atıklar için)  olmak üzere toplam 500 adet 100 litre hacminde konteynerların QR etiketleri ile birlikte dağıtımı sağlanmıştır. QR Etiket Okuma Sistemi için web tabanlı bir yazılım hazırlanmış; atık ünitelerinin dağıtımı yapılırken her bir hane kullanıcısına bu etiketlerin tanımlaması, sahiplendirilmesi dijital ortamda yapılmıştır. İki atık türünün birbirine karıştırılmadan kaynağında ayrı biriktirilerek atılmasının sağlanması için her atık alımı sırasında bu barkodlar okutulmakta ve herhangi bir yanlış atık atımının tespiti halinde tanımlı olan kullanıcıya uyarı mesaja gönderilmektedir.
Bu proje ile her gün çöp toplama işlemi yapılan bölgeden haftanın iki günü çöp ve ambalaj atıklarının eş zamanlı toplanması sağlanmıştır. Toplama işleminde çalışan personel de konuyla ilgili bilgilendirilerek, barkod okumayla ilgili tablet içerisindeki sistem kullanım eğitimi verilmiştir.