Konuşmacılar

 

 

 

 

 

 

 

 



Dr. AYŞEGÜL SELIŞIK
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
Türkiye Temsilci Yardımcısı

1967 yılında Eskişehir'de doğan Ayşegül Selışık, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nde Süt Teknolojisi alanında uzmanlaşarak Ziraat Mühendisliği lisans derecesini kazanmıştır. Sonrasında akademik çalışmalarını daha ileri seviyelere taşıyarak, 1993 yılında Cumhuriyet Üniversitesi'nde Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında yüksek lisansını tamamlamış, bunu takiben, 1997 yılında ise İngiltere'deki Cranfield Üniversitesi'nden Pazarlama ve Ürün Yönetimi alanında ikinci bir yüksek lisans derecesi elde etmiştir. Ayşegül Selışık doktora derecesini ise Ankara Üniversitesi'nden Tarım Ekonomisi/Yaygınlaştırma üzerine yaptığı çalışmalar ile 2008 yılında kazanmıştır.

Kendisi akademik çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı'nda profesyonel kariyerine de devam etmiştir. Ankara'daki Lalahan Süt Fabrikası'nda İşleme Mühendisi olarak çalışmaya başlamış (1988-1989), ardından Sivas İl Gıda Kontrol'de Laboratuvar Uzmanı olarak görev yapmıştır (1991-1993). Daha sonra Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nde Gıda Kontrol ve Gıda Kodeksi Daire Başkanlığı'nda Uzman olarak görev almış (1993-2000) ve buradan Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu bünyesinde bulunan Planlama ve Proje Daire Başkanlığı'na geçerek (2000-2004) stratejik planlama ve proje yönetimi alanlarında Uzman olarak katkıda bulunmuştur. Çalışmalarında ortaya koyduğu liderlik vasıfları, Destekleme ve Organizasyon Genel Müdürlüğü''ne Tarımsal Yayım Daire Başkanı olarak atanmasını sağlamıştır (2004-2005).  FAO bünyesine katılmadan bakanlıktaki son görevi ise 2005-2009 yılları arasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın (MARA) Genel Dışişleri ve AB Genel Müdürlüğü’nde AB-Türkiye Ekonomik ve Teknik İlişkiler Müdürlüğü olmuştur.

Ayşegül Selışık'ın kapsamlı akademik geçmişi ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki çeşitli profesyonel deneyimleri, 2009 yılında Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) katılmasına öncülük etmiştir. Halen FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı olarak görev yapan Selışık, Ülke Ofisi'nin üç farklı portföyden (Düzenli Program, Küresel Çevre Fonu ve Acil Durum Müdahale ve Rehabilitasyon) oluşan programını yönetmektedir. Ayrıca Eylül 2015'ten Ağustos 2016'ya kadar Roma, İtalya'daki FAO Genel Merkezi'nde Ortaklık Bölümü'ne katılarak uluslararası uzmanlığını daha da genişletmiştir. Türk Hükümeti ile yapılan ortaklık anlaşmasıyla üstlendiği şu anki görevi kaynak mobilizasyonunu da içermekte olup, GEF, AB ve Dünya Bankası gibi büyük bağışçılardan başarılı bir şekilde fon sağlayarak FAO'nun ülkedeki görevlerini ilerletmek için 100 milyon ABD dolarının üzerinde bir kaynağı harekete geçirebilmesini mümkün kılmıştır. Ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde 25 yılı aşkın deneyime sahip olan Selışık, tarım, kırsal kalkınma, gıda güvenliği, finansmana erişim, gelir yaratma, dijitalleşme, pazarlama ve değer zinciri geliştirme alanlarındaki projelerin formülasyonu, uygulanması, desteklenmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine geçiş, kırsal yoksullukla mücadele ve yeşil anlaşma girişimleri yoluyla iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması gibi teknik konularda ilerleme sağlanmasının üzerinde özellikle yoğunlaşan Selışık'ın uzmanlığı, hem karasal hem de deniz habitatlarında doğal kaynak yönetimini de kapsamaktadır.  Politika oluşturma ve kurumsal kapasite inşasını geliştirmeye odaklanan Selışık, 2007 yılında Ankara'da kurulan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAOSEC) aracılığıyla bu başlıklara önemli katkılarda bulunmaktadır. Bu kapsamda kendisi, idari süreçleri iyileştirmek ve Orta Asya genelinde ortak projeler ve kaynak seferberliği için yenilikçi politika araçları geliştirmek için FAO bünyesindeki çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dr. ÇAĞDAŞ KIZIL
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası
Proje Geliştirme ve Devlet Destekleri Ofisi Proje ve İş Geliştirme Uzmanı

Lisans derecesini 2010 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden aldı. Yüksek lisans eğitimini 2016 yılında aynı üniversitede, doktora eğitimini ise 2022 yılında tamamladı. Lisansüstü eğitimi sırasında gıda toksikolojisi alanında çalışmalar yürütmüş ve çevreye ve insan sağlığına zarar veren toksik kimyasalların tespiti konusunda yüksek lisans tezi hazırlamıştır. Bu kapsamda insan sağlığına zarar vermeyen sürdürülebilir gıda üretimi ve Avrupa Birliği standartlarına uygun gıda analizleri ile ilgili araştırmalar, seminerler, eğitimler ve bilimsel yayınlar yapmıştır.

7 yıldır girişimcilik, inovasyon ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi konusunda çalışmaktadır. Bu bağlamda girişimcilerin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde üretim yapmaları için mentorluk ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmuştur. İklim değişikliği etkilerinin azaltılması, sıfır atık ve geri dönüşüm, enerji depolama ve verimliliği ile yenilenebilir enerji kullanımı, sürdürülebilirlik, endüstriyel simbiyoz, imalat sektöründe yeşil üretim, sınırda karbon düzenlemesi ve karbon ayak izinin azaltılması konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitim, webinar, bilgilendirme toplantıları, proje pazarı ve proje yarışmalarına katıldı, workshop ve seminerlere konuşmacı olarak davet edildi.

Kendisi 2 yıldır Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda girişimcilik, inovasyon, teknoloji transferi, sürdürülebilir endüstriyel üretim ve yeşil dönüşüm alanında nitelikli ve katma değeri yüksek girişimlerin geliştirilmesi konusunda ATSO Proje Geliştirme ve Devlet Destekleri Ofisi’nde proje ve iş geliştirme uzmanı olarak görev yapmaktadır. 

Prof. Dr. DOĞANAY TOLUNAY
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı

1969 yılında Bakırköy’de doğmuştur. Çorlu Bakırca Köyü İlkokulunu 1980, Lüleburgaz Kepirtepe Öğretmen Lisesini 1986 yılında bitirmiştir. 1986-1990 yılları arasında İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümünde okumuştur. İ.Ü. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalında 1991 Yılında Araştırma Görevlisi, 2000 yılında Yardımcı Doçent, 2004 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör kadrosuna atanmıştır. TEMA Vakfı, Ege Orman Vakfı ve Yuvam Dünya Derneği Bilim Kurullarında görev almaktadır. Ekoloji-çevre sorunları ve iklim değişikliği ile ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını bulunmaktadır.

Halen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanlığını görevini yürütmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doç. Dr. İ. ETHEM KARADİREK
Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü
Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü

2005 yılında Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Ethem Karadirek, 2015 yılında aynı bölümde doktora derecesi aldı. 2012-2013 yılları arasında ABD'de su temin sistemlerinin hidrolik ve su kalitesi modellemesi üzerine çalışmalar yaptı. 2020 yılında Çevre Mühendisliği Doçent ünvanını almış olup, o tarihten bu yana öğretim ve araştırma faaliyetlerinde aktif olarak yer almaktadır. Uzmanlık alanları arasında hidrolik, su temini sistemlerinin tasarımı, optimizasyonu ve işletmesi, su kayıpları, su kaynakları mühendisliği ve çevre sistemlerinin analizi bulunmaktadır. Hali hazırda su iletim ve dağıtım sistemlerinde su kayıplarının yönetimi üzerine ulusal araştırma projelerine liderlik etmekte olup, uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda araştırma makalesi bulunmaktadır. Doç. Dr. Karadirek, aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Doç. Dr. HAMZA FEZA CARLAK
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden lisans ve 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden bütünleşik doktora derecelerini almıştır. 2003-2013 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 2014 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 100’den fazla bildiri ve makalenin yazarıdır ve ulusal ve uluslararası olarak patentlenmiş 3 adet buluşu bulunmaktadır. Araştırma alanları arasında enerji ve güç sistemleri, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji sistemleri, tıbbi görüntüleme, görüntü işleme ve yapay sinir ağları yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



FURKAN GENİŞYÜREK
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Coğrafya Bölümü Doktora Öğrencisi

Süleyman Demirel Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans çalışmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanarak baraj ve çevrelerinin arazi yüzey sıcaklığı üzerine araştırmalar yaptı. Şu anda Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde doktora eğitimine devam etmekte olup, akıllı şehirler üzerine tez çalışmalarını yürütmektedir. Araştırmalarını CBS ve akıllı kent uygulamaları alanında derinleştirerek bu konularda uzmanlaşmayı hedeflemektedir.

 

 

 

 

 

 


 



Prof. Dr. GÖZDE EMEKLİ
Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi
Coğrafya Bölümü

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden mezun olan Prof. Dr. Gözde Emekli, aynı fakülte ve bölümde görev yapmaktadır. Yüksek lisansını “Foça’da Turizm ve Turistik Kentleşme’, doktorasını “Bergama'da Turizm ve Sosyo-Ekonomik Etkileri” üzerine tamamlayan Emekli, turizm, turizm coğrafyası, kültür mirası, kültürel turizm, turizmin etkileri, uluslararası turizm politikaları, postmodern turizm, turizm- kadın alanlarında çalışmalarını yürütmektedir.

Bergama’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi için özel çalışmalar yürütmüş, Bergama’ya ilişkin yüksek lisans ve doktora tezleri yönetmiştir. Gözde Emekli, UNESCO Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alan Yönetimi’nde ve UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Yönetimi’nde danışma kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

14 Eylül 2024 tarihinde Bergama Kültür ve Sanat Vakfı tarafından ‘Yılın Kültür İnsanı’ ödülüne değer görülen Emekli, 2013 yılında Bergama-Dikili turizmini bütünleştirme projesi ile M. Kemal Dedeman Turizm Ödülü’nde ekip ile birlikte üçüncülük ve 2009 yılında Fransa’nın Saint-Dié-des-Vosges kentinde yapılan Coğrafya Festivali’nde ekip olarak ikincilik ödülünü almıştır.

MODERATÖR:
Doç. Dr. HÜSEYİN ÜVET

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi,
Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Lisans eğitimini Bilgisayar Mühendisliği üzerine 2004 tamamlayan Hüseyin Üvet, yüksek lisansını Japonyada Sistem Mühendisliği Bölümü'nde yapmıştır. Doktora sonrası araştırmalarını 2010 ve 2011 yıllarında Japonya'nın Nagoya Üniversitesi Mikro-Nano Mekatronik Merkezi'nde gerçekleştirmiştir. 2012 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Üvet, Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve çeşitli sanayi kurumlarında (Turkcell, THY, TAI/TUSAS) danışmanlık görevleri üstlenmiş; Avrupa Birliği, TÜBİTAK, TUSEB, Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı projelerinde yer almıştır. Robotik, Yapay Zekâ, Biyomedikal Sistemler ve Spor Mühendisliği alanlarında çalışan Dr. Üvet, bu alanlarda patentler, ödüllü ulusal ve uluslararası yayınlar ve projeler geliştirmiştir. Şimdiye kadar 7 milyon dolar değerinde ulusal ve uluslararası projeleri yönetip tamamlamış, 200'den fazla projede hakemlik yapmıştır. 4 farklı girişim firması kurmuş ve bu firmalarla birlikte 1 milyon dolar değerinde projeler gerçekleştirmiştir. Halihazırda 3 Avrupa Birliği, 3 TÜBİTAK ve 4 YÖK projesi üzerinde çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Doç. Dr. KÖKSAL AYDINŞAKİR
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Eğitim ve Yayın Sorumlusu

1996 yılında Çukurova  Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Akdeniz Üniversitesi'nde, doktora eğitimini Ege Üniversitesi'nde tamamlayan Aydınşakir, 2019 yılında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’ndan Doçentlik  ünvanını aldı. 2004 yılından itibaren Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışan Köksal Aydınşakir suyun etkin kullanımı, su stresi, sulama suyu kalitesi ve tuzluluk konularında çalışmalar yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dr. Öğr. Üyesi MELTEM KAÇIKOÇ
Süleyman Demirel Üniversitesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Çevre Mühendisliği alanında lisans diplomasını aldı. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden yüksek lisans, 2013 yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi'nden doktora derecelerini Çevre Mühendisliği alanında tamamladı. 2017 yılından itibaren Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Su kalitesi, göl yönetim planlaması, havza yönetimi, hidrodinamik ve su kalitesi modelleme alanlarında 10 yılı aşkın bir deneyime sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Doç. Dr. OLGAÇ GÜVEN
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü

Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamlayan Olgaç Güven, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Akdeniz Üniversitesi’nde tamamladı. Yaşam bilimleri alanındaki eğitimi sayesinde, denizel ortamlarda ekolojik durum ve kirlilik üzerine araştırmalar gerçekleştirdi. 2010 yılından bu yana mikroplastikler dahil olmak üzere deniz çöplerinin neden olduğu kirliliğin durumu ve etkileri üzerine bilimsel araştırmalar yapmaktadır. Türkiye'nin Doğu Akdeniz kıyı şeridi boyunca yürüttüğü araştırmalar sırasında, kıyı bölgelerindeki makro ve mikro atıkların yarattığı kirliliği ortaya koyan bilimsel bulgular elde etti. Ayrıca, çalışmalarında mikroplastik kirliliğinin deniz suyunda ve sedimentlerde varlığını incelemeye odaklandı. Özellikle ekonomik öneme sahip balık türleri üzerinde mikroplastik kirliliğinin etkilerini araştırdı. Deniz ortamındaki deniz çöpü kirliliği üzerine yaptığım araştırmaların yanı sıra, mikroplastiklerin deniz organizmaları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla kontrollü ortamlarda deneysel çalışmalar da yürüttü. Deniz çöplerinden kaynaklanan ulusal ve uluslararası kirliliğin kapsamını değerlendiren raporlar için danışmanlık yaptı. 2014 yılında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan denizlerimizin kirlilik durumunun izlenmesi programının bir parçası olarak Türkiye Akdeniz kıyısındaki deniz çöpü kirliliğinin izlenmesinde aktif rol aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. SEVAL SÖZEN
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü 
İBB Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi
İBB İSKİ Danışmanı 

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans çalışmasını İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı’nda, doktora çalışmasını da aynı alanda tamamladı. 2002 yılında Profesör unvanını aldı. 1988-1989 yılları arasında Stuttgart Üniversitesi Kentsel Mühendislik, Su Kalitesi ve Atık Yönetimi Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalıştı. 2000 yılında TÜBİTAK Mühendislik Bilimleri alanında Teşvik Ödülü’nü aldı. 1999 yılında İTÜ bünyesinde Amerikan Federal Acil Durum Yönetim Kurumu görevlilerinden eğitim alarak “eğiticilerin eğiticisi” sertifikasını aldı ve 2001 yılında İTÜ Afet Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın açılmasında aktif rol oynadı. 2003-2005 yılları arasında İTÜ Avrupa Birliği Merkezi’nin araştırmadan sorumlu eşbaşkanlığını, 2004-2007 yılları arasında da İTÜ İnşaat Fakültesi dekan yardımcılığını üstlendi. Çevre biyoteknolojisi, çevre bilimleri uygulamaları, su ve atıksu arıtımı, tasarımı ve modellemesi, entegre atık yönetimi, endüstriyel kirlenme kontrolü, çevresel risk analizi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prof. Dr. ÜMİT DENİZ ULUŞAR
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliğinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Sistem ve Kontrol Mühendisliği programından yüksek lisans diplomasını aldı. University of Arkansas, ABD’den doktora derecesini elde etti. 2011 yılında Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü kurdu. 2017-2021 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nı yürüttü. Son olarak Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’ni kurdu. Halen, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı, Manavgat Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü görevlerini yürütüyor.